Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Wronki
(8)
Wypożyczalnia Filii Chojno
(5)
Wypożyczalnia Filii Nowa Wieś
(1)
Wypożyczalnia Filii Biezdrowo
(1)
Autor
Aszkiewicz Ewa
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Librowska Maria
(1)
Nieżychowski Jerzy Jacek (1924-2009)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Potocka Małgorzata
(1)
Rokicka Alicja (kucharz)
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Włodarczyk Anna (1984- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Temat
Kobieta
(1320)
Powieść amerykańska
(830)
Tajemnica
(692)
Rodzina
(688)
Miłość
(607)
Kuchnia polska
(-)
Przyjaźń
(594)
Relacje międzyludzkie
(520)
literatura piękna dla dorosłych
(484)
Powieść polska
(457)
Zabójstwo
(391)
Śledztwo i dochodzenie
(362)
Zwierzęta
(356)
Powieść angielska
(331)
Literatura dziecięca polska
(296)
Sekrety rodzinne
(288)
powieść obyczajowa
(284)
Rodzeństwo
(268)
Trudne sytuacje życiowe
(267)
Małżeństwo
(264)
Uczucia
(250)
II wojna światowa (1939-1945)
(240)
Nastolatki
(237)
Policjanci
(234)
Życie codzienne
(229)
Dzieci
(227)
Magia
(227)
powieść amerykańska 20 w.
(225)
Relacja romantyczna
(222)
romans
(219)
Dziewczęta
(210)
Osoby zaginione
(207)
Literatura polska
(202)
Boże Narodzenie
(198)
Koty
(197)
Wybory życiowe
(192)
powieść angielska
(187)
Przestępczość zorganizowana
(180)
Ludzie a zwierzęta
(179)
Podróże
(173)
Matki i córki
(167)
Powieść obyczajowa
(167)
Psy
(166)
Uczniowie
(158)
Dziennikarze
(139)
powieść sensacyjna
(136)
literatura piękna dla dzieci
(132)
powieść polska
(124)
Poszukiwania zaginionych
(123)
Uprowadzenie
(122)
Seryjni zabójcy
(119)
Arystokracja
(118)
Wakacje
(112)
Dziadkowie i wnuki
(111)
Żydzi
(111)
Ojcowie i córki
(109)
Zemsta
(108)
Literatura amerykańska
(104)
Literatura młodzieżowa polska
(104)
Polska
(103)
Prywatni detektywi
(103)
Samotność
(101)
Las
(98)
Polacy za granicą
(98)
Język polski
(97)
Ludzie bogaci
(97)
Mężczyzna
(95)
Pisarze polscy
(94)
powieść amerykańska
(91)
Literatura dziecięca
(90)
Pisarze
(89)
Zdrada
(89)
Dojrzewanie
(88)
romans historyczny
(88)
Zakochanie
(87)
Dziecko
(86)
Wojna 1939-1945 r.
(86)
Wsie
(85)
Chłopcy
(84)
Przyroda
(84)
Wychowanie w rodzinie
(82)
Opowiadanie dziecięce polskie
(81)
Fantastyka
(79)
Szczęście
(79)
Marzenia
(77)
Superbohaterowie
(77)
Historia
(76)
Śmierć
(76)
Powieść niemiecka
(75)
Studenci
(74)
Kucharstwo
(72)
Literatura angielska
(72)
Władcy
(72)
Lekarze
(71)
Prowincja
(71)
Samorealizacja
(70)
Śmierć bliskiej osoby
(69)
Stworzenia fantastyczne
(68)
literatura dla dzieci
(68)
Demony
(67)
Kultura
(67)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Książka kucharska
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Historia
(2)
Kultura i sztuka
(1)
13 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Chojno
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia bardzo polska : niezapomniane smaki / Ewa Aszkiewicz. - Poznań: Wydawnictwo Publicat ; 2019. - 446 stron : fotografie kolorowe ; 27 cm.
Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Stanisław Berger ; i in. - Wyd. 26. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Filii Chojno
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Nowa Wieś
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Filii Biezdrowo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Chojno
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. "Kuchnia Iwaszkiewiczów" to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym. Ciesz się tradycyjną kuchnią w najlepszym wydaniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztukamięs ze szlachtuza : nieopowiedziana historia mięsa / Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Wydanie I. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2021. - 326, [2] strony : ilustracje ; 23 cm.
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Chojno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak, 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności. - Wegański smalec z fasoli - Pasztet z amarantusa ze śliwkami - Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem - Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami - Tartaczna zupa rybna - Deser z ogórka z pistacjami - Domowy cydr to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego. Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka. W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Brak informacji o dostępności: sygn. 392.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Retro kuchnia / Anna Włodarczyk. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2017. - 315, [5] stron : faksymilia, fotografie ; 25 cm.
Anna Włodarczyk, pasjonatka gotowania i fotografii, opowiada o kuchni przedwojennej, którą wbrew pozorom wiele łączy ze współczesną: bogactwo smaków i składników, zapożyczenia gastronomiczne z innych państw, zwyczaje kulinarne. Ówczesnym gospodyniom znane były produkty, które my jeszcze niedawno uznawaliśmy za nowinki. Na przedwojennych stołach pojawiały się takie potrawy jak amerykańska zupa z ostryg, pilaw turecki, włoskie pasty czy francuskie suflety. Niektóre powszechnie używane niegdyś składniki na nowo odkrywamy dopiero teraz, w drugiej dekadzie XXI wieku – topinambur, tak kiedyś lubiany, właśnie wraca do łask, podobnie jak brukiew czy skorzonera. W książce znalazło się ponad 100 najróżniejszych przepisów , m.in. na lekki różowy tarator, zupę ludzi pracujących, „zupę nic”, pasztety i pieczenie, forszmak, podczos, pierogi, knedle, leguminy, suflety, zefiry, lody, magdalenki, strudle, torty, ocet, pikle, konfitury i nalewki, kruszon, orszadę i podpiwek kawowy. Poza przepisami autorka podaje wiele informacji na temat ówczesnego świata, przedwojennej kulinarnej codzienności i problemów dawnych gospodyń.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wronki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Chojno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska. - Wyd. 25. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1984. - 800 s., 32 tabl. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Wronki
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wypożyczalnia Filii Nowa Wieś
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej